Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Storczyki świata - Orchidales

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
767 odpowiedzi w tym temacie

#361 BlueDun

BlueDun

Napisano 24 lutego 2008 - 21:59

176.

Dołączona grafika

#362 Dunadan

Dunadan

Napisano 24 lutego 2008 - 22:11

BlueDun, no, tu już tło przesadzone :-P aha, szum niestety osiągnął poziom dla mnie nieakceptowalny :-|

:ninja:

#363 BlueDun

BlueDun

Napisano 24 lutego 2008 - 22:30

Dunadan, co przesadzone , no takie było , nie widziałeś ? :mrgreen:
szumi bo ISO 1000 albo 1250 .
Nie mam innych :niewiem: , zresztą słabizny nie muszę wstawiać :przepraszam:
ale jak mi wtedy KK :noel: ocenią :dontgetit:

takie lepsze tło ?

177.

Dołączona grafika

#364 Monika

Monika

Napisano 24 lutego 2008 - 22:40

Niesamowite te storczyki - tyle ich jest. Bardzo podoba mi się zdjęcie chemika (167)

Halina, juz dawno dostałam od Ciebie zadanie domowe - zdjęcie przy świetle zastanym, na innym tle czarne. Próbowałam coś zrobić, a potem nie miałam czasu zgrać na komputer i wrzucić tu. Ale dzis mogę zaprezentować: Czekam na słowa krytyki :-)

178. Dołączona grafika

#365 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 24 lutego 2008 - 22:52

Czekam na słowa krytyki :-)

Dość ciasno skadrowane, zwłaszcza z prawej i od góry. Tło jasne, podobnie kwiaty - zlewa się to w jedną całość. Warto by pomyśleć o zastosowaniu "sztucznego" tła. Może to być nawet kawałek jakieś tektury, formatu A3 czy nawet większy. Ja mam kolorowe kartki umocowane na tablicy korkowej - małe i poręczne. Umieszczasz tło w odległości co najmniej takiej samej lub większej jak masz aparat. Staraj się robić zdjęcia na najdłuższej możliwej ogniskowej, jednocześnie na granicy ostrzenia AF. Owszem jest tryb macro, ale masz wtedy zazwyczaj krótsze ogniskowe rzędu odpowiednik 50 -70 mm dla małego obrazka, a przy małych rozmiarach matrycy w kompakcje trudniej o uzyskanie dobrego rozmycia tła (duża GO). Zwiększenie ogniskowej pozwala ułatwić to zadanie. Nieodzowne jest zastosowanie statywu i wykonywanie zdjęć z samowyzwalacza - czasy będą rzędu 1/5 - 1/10 s (mniej więcej tyle miałem dziś przy ISO 50 i przesłonie f=3,5; oświetlenie w pochmurny dzień).
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#366 Monika

Monika

Napisano 24 lutego 2008 - 23:02

chemiku, dzięki za ocenę. Bardzo dobry pomysł z tą tablicą korkową - skorzystam z Twojej podpowiedzi.
Czy stwierdzenie, że zdjęcie jest ciasno skadrowane ma oznaczać, że za ciasno? Celowo tak kadrowałam, by kwiaty wypełniały kadr. Ale nie upieram się, że tak powinno sie robić.

#367 Halina

Halina

Napisano 25 lutego 2008 - 06:57

Monika, mz jest pięknie! Za pracę domową postawiłabym 5 z malutkim minusem, tylko za ten ciasny kadr. Kwiatek wychodzi ładnie z prawego górnego rogu, ale - parę mm powietrza więcej z każdej strony by się przydało.
Teraz ładnie Ci wyszła faktura płatków. A tło mi się podoba. Całość jest dzięki niemu bardzo subtelna, w tonacji perłowo-białej. A kwiatki odcinaja się od niego wystarczająco.

BlueDuna ostatnie dwa zdjęcia - to Paphiopedilum, hybryda typu Pinokio. Bywają w różnych zestawieniach kolorystycznych, czasem bardzo żywych. Kwitną seryjnie, jak jeden kwiat zwiędnie, na tej samej łodydze pojawia się następny - i tak aż do znudzenia :-) . To dla tych, co lubią jak kwiatek długo kwitnie.

#368 BlueDun

BlueDun

Napisano 25 lutego 2008 - 07:59

Dunadan, znowu objawia sie stara prawda, ekscytacja fotografowaniem , przysłania rozsądek , sprawdziłem , nie
włączyłem redukcji szumów przy wysokim ISO :oops: - jednej z najlepiej działających funkcji tego aparatu ( poparte testami ).
Halina, nastepnym razem będę korzystał z Twoi podpowiedzi i wybierał ciekawsze gatunki , takie ,których nie spotkam w kwiaciarniach .(tego z afryki nawet nie pstryknąłem :evil: - bo nie widziałem )

#369 Dunadan

Dunadan

Napisano 25 lutego 2008 - 10:13

BlueDun, neatimage albo nisoninja i szumy już nei będą tak groźne. Te programy działają na pewno sporo lepiej niż soft w aparacie.

:ninja:

#370 BlueDun

BlueDun

Napisano 25 lutego 2008 - 11:39

179.

Dołączona grafika

#371 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 11:51

BlueDun, 179 sigma robione, chyba nie ?

#372 BlueDun

BlueDun

Napisano 25 lutego 2008 - 11:56

hubacz, nie , jest exif to mój kit + soczewka , albo bez ? nie pamiętam :mrgreen:
jakieś sugestie ?

102 mm , f 4

#373 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 12:03

Tak tylko pytam bo bylem ciekawy czym tak duza GO uzyskales. Exifow niestety nie moge tak latwo sprawdzac teraz :D

Czy kit to to takie czarne z czerwona obwodka co miales podpiete ? :D

#374 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 12:57

179 Psychopsis - ale nie wiem, który to był gatunek, foto ciekawe :-D
Pozdrawiam,
arek

:pomidor:

www.orchid.zafriko.pl

#375 Roby

Roby

Napisano 25 lutego 2008 - 16:02

f 4

To pełna dziura?

Monika 178. Tak jak napisali już przedmówcy mały kontrast, ja bym spróbował jeszcze rozjaśnić nieco by biel była bardziej biała, tak są troszkę za szare.

180.
Dołączona grafika

182.
Dołączona grafika

#376 Monika

Monika

Napisano 25 lutego 2008 - 16:12

Halina, Roby, bardzo dziękuję za Wasze opinie :-) Będę ćwiczyć dalej :yes:

#377 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 16:20

Tak na szybko chyba kwintesencja storczykow . Szkoda ze nie moglem dluzej zostac bo mimo ze wystawa byla niewielka to sporo mozna bylo z niej probowac wykrzesać :D
182
Dołączona grafika
183
Dołączona grafika

#378 Halina

Halina

Napisano 25 lutego 2008 - 16:50

hubacz, podoba mi się 182, wszyscy uciekli w detale, a warto tez pokazać szerszy plan.

A w ogóle to wygląda na to, że ja byłam na jakiejś innej wystawie. Wasze wszystkie zdjęcia są na jasnych, pastelowych tłach, a moje tła ciemne. Musze to przemyśleć.

184. Paphiopedilum sukhakulii, od zawsze moje ulubione, ale nie dorobiłam się jeszcze tak ładnie kwitnącego egzemplarza
Dołączona grafika

185. Epidendrum parkinsonianum
Dołączona grafika

#379 BlueDun

BlueDun

Napisano 25 lutego 2008 - 18:15

Roby no f4 bo tak mi przymyka , pelna dziura :->
Halina, ja tez ma ciemne , w mroku bym powiedział :mrgreen:
wiem ,że szumi ale mi sie podoba , a krzyczcie sobie ! ;-)

186.

Dołączona grafika

#380 Halina

Halina

Napisano 25 lutego 2008 - 18:31

No super ciemne :mrgreen: . A nie za ciasno?

No to dalej po ciemku:

187. Oerstedella centradenia
Dołączona grafika