Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Storczyki świata - Orchidales

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
767 odpowiedzi w tym temacie

#381 Dunadan

Dunadan

Napisano 25 lutego 2008 - 18:31

BlueDun,

186

A gdzie zasada doświetlania do prawej strony? :-P :mrgreen:

Fantastyczny ten kwiat na 185 - czemu ja go nie znalazłem? :niewiem:

:ninja:

#382 Halina

Halina

Napisano 25 lutego 2008 - 18:33

Dunadan, palcem Ci go pokazywałam, pytałeś nawet, dlaczego ma w nazwie parkinsonianum :mrgreen:

#383 Dunadan

Dunadan

Napisano 25 lutego 2008 - 18:41

:doh: za dużo tam tego wszystkiego było...

:ninja:

#384 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 20:02

184 sa swietne :slina:

A w ogóle to wygląda na to, że ja byłam na jakiejś innej wystawie. Wasze wszystkie zdjęcia są na jasnych, pastelowych tłach, a moje tła ciemne. Musze to przemyśleć.

Bylas na tej samej wystawie tyle ze akurat takie tla Ci sie trafialy, moze probojac sie pokrecic cos jasniejszego by sie znalazlo :> Nie mniej za tak "ciemne" odpowiadaja chyba jednak twoje ustawienia aparatu. Dlaczego mialas tak krotkie czasy uzywajac statywu? nawet i bez niego mozna krocej miec. Na 185 juz dalas w ogole czadu niczym moja zona :D
187 byl chyba najtrudniejszym okazem do sfocenia. Tobie jakos sie udalo mimo ostrego swiatla jaki byl na niego skierowany. Ja nie dalem sobie rady az tak dobrze :D Owszem mozna byloby zlapac go w wieksza GO ale zdjecie naswietlone jest super.

Monika, twoje zdjecie jest najzwyczajniej niedoswietlone. Pozwolilem sobie zrobic szybka korekte levelami (usune zdjecie tylko powiedz):
Dołączona grafika
Widac ze swiatlo jest (na prawym platku glownego kwiatka) wiec moze sprobowac lekko obrocic sie z kwiatkiem w strone swiatla i separacja od tla bedzie duzo przyjemniejsza. Wyjdzie przy okazji mniej plasko :D
Skoro nie jestes jeszcze wprawiona w poslugiwaniu sie mierzeniem swiatla moze nie uzywaj pomiaru spot tylko matrycowy z uwzglednieniem nikonowskiej korekty.

Wlasnie co do korekty. Mam male pytanie do kanonierow (zwlaszcza do Haliny i BlueDuna). Czemu dawaliscie tak duza korekte ekspozycji na - np -2/3 czy -1(!) ?

Zeby nie bylo ze tylko gadam to 2 sztuki :>
188.
Dołączona grafika

189. Storczyk ktorego mocno katowałem zeby poprawnie naswietlic
Dołączona grafika

#385 Monika

Monika

Napisano 25 lutego 2008 - 20:12

hubacz, dzięki za wskazówki. Faktycznie po korekcie zdjęcie wygląda "o niebo" lepiej. Nie rozumiem co to jest pomiar spot i o jakiej korekcie nikonowskiej mówisz :oops:

#386 Roby

Roby

Napisano 25 lutego 2008 - 20:23

co to jest pomiar spot

Spot to inaczej punktowy pomiar światła, czyli mierzony na niewielkiej części kadru, jakby w 'punkcie'. Minoltowski spot np. mierzy światło na 2,7 % części klatki.

#387 Monika

Monika

Napisano 25 lutego 2008 - 20:29

Co to punktowy pomiar światła to wiem ;-), nie znałam określenia "spot" :oops: jak wiele jeszcze muszę się nauczyć :roll:

#388 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 20:36

Monika, nie chce wyjsc na niemilego ale zajrzyj do instrukcji - serio :D. Znajdziesz tam opis 3 pomiarow swiatla i ustaw na matrycowy. Wprowadz jednak korekte na +0.3 EV (dla wiekszosci scen) lub wieksza (jesli scena w kadrze ma sporo jasnego/bialego daj +0.7) ale to samemu trzeba wyczuc o ile i kiedy (o tym jak wprowadzic korekte tez poczytaj w instrukcji). Potrzebna wprowadzania korekty jest taka bo nikon tak ma i juz i nie nalezy tego rozwijac bo mozna ugrzeznac w gadaniu o sprzecie :D Dla pewnosci czy jest lepiej zrob pare testow dla tych dwoch pomiarow i porownaj je na histogramie w aparacie. Aha i moze sprobuj cykac w rawach (korekta jest latwiejsza ):D

#389 Monika

Monika

Napisano 25 lutego 2008 - 20:45

hubacz, taka trochę mało gramotna jestem. Jak wspomniałam nie znałam okreslenia "spot", ale o rodzajach pomiaru już tak i nawet czasem uda mi się je zmienić - jak na czas sobie o tym przypomnę ;-) Te korekty, o których wspominasz też jak się okazuje są mi znane (przynajmniej w teorii), ale dotychczas znałam okreslenia ekspozycja na plus lub minus i nie wyłapałam, że o to Ci chodzi. To coś na miarę - kiedyś wiedziałam co to są prześwietlenie, ale przepały - już nie ;-)
Ale tak czy inaczej hubacz, bardzo dziękuję za wyjaśnienia :-)

#390 BlueDun

BlueDun

Napisano 25 lutego 2008 - 21:15

A gdzie zasada doświetlania do prawej strony?

no tutaj akurat w lesie , ale próbowałem :roll:

Czemu dawaliscie tak duza korekte ekspozycji na - np -2/3 czy -1(!) ?

bo robiłem z ręki prawie wszystkie i miałem "wzruszone " ;-)i skracałem czas ekspozycji .

hubacz, 188 ładnie doświetlone , no i tło ! zabójcze ! tam była taka feria barw !

200.

Dołączona grafika

#391 hubacz

hubacz

Napisano 25 lutego 2008 - 21:50

Monika, Spoko ;)

BlueDun, myslalem ze jest jakas glebsza przyczyna takiego dzialania :D

Robil ktos moze kadry z czasami np 1/3 1/5 czy dluzszymi niz 1s ? Ciekaw jestem efektow i czy slusznie zrobilem biorac "noge" zamiast statywu :D

#392 Halina

Halina

Napisano 25 lutego 2008 - 22:58

myslalem ze jest jakas glebsza przyczyna takiego dzialania :D

hubacz, w dziedzinie fotografii możesz mnie spokojnie traktować podobnie jak zonę :mrgreen:

To jeszcze coś bardziej pastelowego, niewykluczone, że też nie zwróciliście uwagi na tego drobniutkiego Phalaenopsisa, chociaż stał całkiem na froncie.

201. Phalaenopsis fuscata x celebensis
Dołączona grafika

#393 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 23:12

201 na zdjęciu duzo ładniejsza ta pierwszorzędowa hybryda Phalaenopsis Palace Princess niż w realu:-)
Pozdrawiam,
arek

:pomidor:

www.orchid.zafriko.pl

#394 BlueDun

BlueDun

Napisano 26 lutego 2008 - 00:59

lizus :naughty: :sorry:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#395 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 07:06

zazdrośnik :mbounce:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#396 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 07:40

Ach, cóż to za przyjemność, wstać rano i poczytać sobie konstruktywne komentarze pod swoimi zdjęciami! :girl4: :g-hyhy:

#397 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 08:21

Halina skoro nalegasz, :rofl:

jest ładne, ale tło zbyt takie same jak kolor kwiatu, kolor kwiatu nieprawdziwy i o, mi to pewnie wcale by nie wyszło :mbounce: :bradoz:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#398 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 08:40

No to masz drugą wersję, chyba żywszą.

202.
Dołączona grafika

#399 hubacz

hubacz