Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Storczyki świata - Orchidales

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
767 odpowiedzi w tym temacie

#401 Dunadan

Dunadan

Napisano 26 lutego 2008 - 09:03

:shock: nieźli w tym jesteście... :hihi:

:ninja:

#402 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 09:14

Oj, Dunadan, Arek troszkę zażartował :mrgreen: .
Ale orchidea to jest na pewno. Ma warżkę, sepale, petale i pionową oś symetrii :rofl:

#403 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 09:19

Halina, no Dunadan, się raczej zorientował :mrgreen:

a na serio to aj stawiam na Laelia anceps, choc moze to tez byc Cymbidium hybryda :bogas:
Pozdrawiam,
arek

:pomidor:

www.orchid.zafriko.pl

#404 Dunadan

Dunadan

Napisano 26 lutego 2008 - 09:49

Dobra dobra, lepiej powiedzcie jak się nazywają te :-P

203. Płomyk ;-)
Dołączona grafika

204
Dołączona grafika

205
Dołączona grafika

#405 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 09:57

203 - Ludisia discolor. Tu była moja domowa
:link:

204 Cattleya

204 - Phal. violacea? Nie zauważyłam.

#406 Dunadan

Dunadan

Napisano 26 lutego 2008 - 09:59

Halina, choroba ta Ludisia ma fantastyczne liście... a 204 rosła sobie na tym niby pniaku, dość wysoko. Strasznie mi się spodobała :mrgreen:

#407 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 10:26

Ludisii Ci kawałek dam, ukorzenia się i rosnie jak trzykrotka :-)

A 204 - Cattleya - Na tej wystawie może nie było ich tak dużo, ale bywają okazy na prawdę fantastyczne - kolorystyka i kształty. Żeby zakwitły potrzebują baaardzo dużo światła rozproszonego.

206. inna Cattleya jeszcze w pąku
Dołączona grafika

#408 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 11:18

206. piękne! I zdjęcie i kwiat na nim... Czy to zdjęcie też z wystawy?
EOS 30D+...:)

#409 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 12:56

a wg mnie i mojej wiedzy na 206 jest jakiś bałagan, tzn moim zdaniem dziwnie jest światło, które zaciemnia warżkę a rozświetla nie wiem po co środki i czubek płatka? d o tego te dwa pędziska hmmm, jeśli się mylę to proszę napisać bez obaw
Pozdrawiam,
arek

:pomidor:

www.orchid.zafriko.pl

#410 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 13:27

Arateusz z technicznego punktu widzenia pewnie masz rację. Ja nie potrafię w taki sposób oceniać zdjęć (jeszcze ;-) ) dlatego czasami wole bzdur nie pisać.
Jeśli miałabym coś zmienić to może troszkę bym dół przycięła.

#411 hubacz

hubacz

Napisano 26 lutego 2008 - 13:52

Ja takie zdjecia staram sie jednak usuwac zeby nie korcily do wstawienia i moze dlatego tylko tyle pokazalem. Nie mniej z punktu widzenia fachowca cos ono w sobie ma :D

#412 BlueDun

BlueDun

Napisano 26 lutego 2008 - 14:19

Widze naprwdę konstruktywną krytykę z nutką estetycznej pochwały :mrgreen:
no, no ,sam po sobie widzę , jak nam sie gusty wyrabiają artystyczno techniczne .
Erato, nie uwierzę ,że nie masz ciekawej foty :-D ,może sie pochwalisz , chyba że nie chcesz podpowiedzi :roll:

207.

Dołączona grafika

208.

Dołączona grafika

Tak ,żałuję ,że nie wziąłem statywu , iso 1000 i 1250 i dalej brak światła i te szumy :blink:

#413 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 16:57

Ja ciężko pracuję, a tu proszę jaka dyskusja! No i jaki subiektywny odbiór moich "dzieł" :mrgreen:

hubacz - nr 206 bym nie wyrzuciła, bo mi się podoba, natomiast zdjęcie, o którym napisałeś, że jest niezłe - tak (lila Oerstedella nr 187). Kwiat jest nieostry, a wstawiłam je tylko ze względu na okrągłego blika :-P , którego ty nazwałeś ostrym światłem utrudniającym zrobienie zdjęcia.
Bardzo cenię Twoją powściągliwość we wstawianiu zdjęć i przemyślane decyzje, ale gdybym ja miała wstawiać do wątku np. dwa wycyzelowane zdjęcia na kwartał, to nie byłoby mnie tutaj.

Arateusz - biała Cattleya (206) miała być poskręcanym zwojem białych płatków nie przypominającym katlei, na rozdwojonym pędzie. Stała nie na ekspozycji, więc mogłam ją ustawiać tak, jak chciałam i tak ustawiłam. Może się podobać, ale nie musi.

No, czuję się jak zwycięzca tegorocznej edycji World Press Foto, którego zdjęcie bez dodatkowych wyjaśnień delikatnie mówiąc nieco traci.
Oczywiście żartowałam.

Erato - Zapraszam na sesję storczykową do mnie, potrenujemy i jeszcze pokażemy :mrgreen:

BlueDun - piękne kolorki, no i taka ze mnie specjalistka, że szumów nie widzę, albo u mnie są jeszcze gorsze i się przyzwyczaiłam :lol:
A że bez statywu - nie martw się, każdy fotograf storczyków tak zaczyna :rofl: :rofl: :rofl:

#414 Dunadan

Dunadan

Napisano 26 lutego 2008 - 16:58

Bez statywu? uh, to faktycznie raczej ciężko...

#415 hubacz

hubacz

Napisano 26 lutego 2008 - 18:23

BlueDun, 208 ma kapitalnie ustawiona GO. Jest tak apetyczne jak zdjecia z czasopism z potrawami :D
Halina, nie wstawiam za duzo bo nie mam prawie nic :D Gadac o cudzych zdjeciach dla gadania i wpadania w kompleksy nie lubie. Wole ogladac i jak mi sie cos spodoba dopytac a jak nadarzy sie okazja wykorzystac te spostrzezenia. Dlatego jesli bedzie jakis kolejny plener to na 99% sie na niego pisze :D

Chyba juz ostatnie :>
209.
Dołączona grafika

#416 hubacz

hubacz

Napisano 26 lutego 2008 - 18:30

natomiast zdjęcie, o którym napisałeś, że jest niezłe - tak (lila Oerstedella nr 187).

Takich jak okaz na 187 wyrzucilem chyba z 5 mimo kilku podejsc do niego wlasnie za zbyt ostre swiatlo ktore padalo na kwiatki. Ty podeszlas do niego inaczej niz ja probowalem i gdyby caly kwiatek zmiescil sie w glebie mogloby byc ciekawie :D

#417 Halina

Halina

Napisano 26 lutego 2008 - 21:20

hubacz

Wole ogladac i jak mi sie cos spodoba dopytac

Jak się wie o co pytać...

gdyby caly kwiatek zmiescil sie w glebie

no własnie, jakby się zmieścił. I to mnie denerwuje, że na razie nie mam wyczucia albo oka albo doświadczenia.

Na plenerek storczykowy mam dużą ochotę. A ostatnie Twoje zdjęcie też mi się podoba :-)

#418 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 22:53

Erato, nie uwierzę ,że nie masz ciekawej foty :-D ,może sie pochwalisz , chyba że nie chcesz podpowiedzi :roll:

No to tak, foty mega zaszumione a ja póki co nie mam czym wywołać RAW-ów i odszumić zdjęć. Komputer jest u informatyków bo siadł system i go przeinstalowują:) Jak komp wróci zainstaluje GIMPA i będę miała CS3 :mrgreen: To tak w ramach wytłumaczenia. Obecnie korzystam z laptopa, na którym już nic nie da sie zainstalować(mały dysk).
A poza tym wolę podziwiać twoje dzieła :mrgreen: Obiecuje, że sie ogarnę jak tylko wróci sprzęt...

Erato - Zapraszam na sesję storczykową do mnie, potrenujemy i jeszcze pokażemy :mrgreen:

Halina bardzo chętnie:) Póki co czasu mam trochę wiec czekam na sygnał;)

#419 BlueDun

BlueDun

Napisano 27 lutego 2008 - 17:22

Erato, no to czekamy na Twój komputer, nowonarodzony z utęsknieniem, "morderstwa laptopa" mam nadzieję, nie będzie . :mrgreen:

210.

Dołączona grafika

#420 Halina

Halina

Napisano 27 lutego 2008 - 19:26

Pięęękne Paphiopedilum micranthum na jeszcze ładniejszym tle.
Jeden z tych bardziej oryginalnych gatunków tym razem pokazałeś :thumbsup: