Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Storczyki świata - Orchidales

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
767 odpowiedzi w tym temacie

#461 Dunadan

Dunadan

Napisano 29 lutego 2008 - 23:53

Dobra, dziś wam daruję offtopa, ale macie jeszcze 8 minut :-P

:ninja:

#462 BlueDun

BlueDun

Napisano 29 lutego 2008 - 23:55

a ta pisanka w koniczynki Tomek to nie za wcześnie

to liście klonu :roll:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#463 BlueDun

BlueDun

Napisano 01 marca 2008 - 17:54

216.

Dołączona grafika

217.

Dołączona grafika

#464 Roby

Roby

Napisano 01 marca 2008 - 21:37

BlueDun, podciągnąłbym delikatnie kontrast i chyba na 217 ostrość ustawił na środkowym pręciku.

Ja zrobiłem sobie dzisiaj sesją z zakupionym storczykiem i oświetleniem, oto jej początek:

218.

Dołączona grafika

219.

Dołączona grafika

220.

Dołączona grafika

#465 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 01 marca 2008 - 21:46

Ależ ten wątek się szybko rozrasta! Piękne zdjęcia!
Bardzo lubię oglądać fotki Haliny. Porównując fotki z początku wątku z aktualnymi jestem pod wrażeniem ogromnego postępu jaki zrobiłaś przez te kilka miesięcy!
Aż się nie mogę doczekać kiedy mój storczyk zakwitnie, żeby też spróbować tej fascynującej zabawy światłem :-)
Czekam na kolejne zdjęcia!

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#466 Halina

Halina

Napisano 01 marca 2008 - 22:14

michalv, dziękuję :-) . Na fotoprzyrodzie się szkoliłam.
Ale dopiero od momentu, jak się zarejestrowałam i weszłam w bezpośrednie relacje zaczęły przychodzić efekty. Samo czytanie nie jest widocznie w moim przypadku efektywne :czyta:

Roby, to co robiłeś ze światełkiem? Na ostatnim to chyba laser niebieski? Śmieszny ufoludek wyszedł z tego Phal. Sogo Vivien.

BlueDun - ten ostatni to mocno pachnące Oncidium Sherry Baby. Chyba że Arek powie inaczej :mrgreen:

#467 BlueDun

BlueDun

Napisano 01 marca 2008 - 22:26

BlueDun, podciągnąłbym delikatnie kontrast i chyba na 217 ostrość ustawił na środkowym pręciku.

już nie będę wstawiał z wystawy , z tych soczewek na obiektywie jakieś takie :blink:

Ja zrobiłem sobie dzisiaj sesją z zakupionym storczykiem i oświetleniem, oto jej początek:

tylko czy on to przeżyje ? :mrgreen: , bo że warto się poświęcać widać .

Halina niekoronowana , królowa storczykowych fotografii , nikt chyba nie wątpi :-P

#468 Roby

Roby

Napisano 01 marca 2008 - 22:28

to co robiłeś ze światełkiem?

Znalazłem latarkę z bialym (niebieskim) światłem, na tych wcześniejszych jest jeszcze troche naturalnego światła, ale potem bawiłem się z ustawieniami światła żarowego plus ta latarka i różne WB.

Śmieszny ufoludek wyszedł z tego Phal. Sogo Vivien.

A co powiesz na tego ufoludka :->

221.

Dołączona grafika

222.

Dołączona grafika

223.

Dołączona grafika

#469 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 01 marca 2008 - 23:24

Roby, paskudztwo, ani forma, ani kolor,(fotki) nie wiem co chciałes uzyskać dla mnie koszmarne i na dodatek jakaś banalna hybryda - mam na myśli przyrode
Pozdrawiam,
arek

:pomidor:

www.orchid.zafriko.pl

#470 Roby

Roby

Napisano 01 marca 2008 - 23:31

paskudztwo, ani forma, ani kolor,(fotki) nie wiem co chciałes uzyskać dla mnie koszmarne

Czasem na tym to polega. Pobawic się swiatłem - przynajmnej nie jest banalnie, mimo że kwiatek jak piszesz banalny :mrgreen: zapewniam Cie - to dopiero początek, ten kwiatek sie rozwija, chyba będziesz cierpiał na koszmary :mrgreen:

#471 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 01 marca 2008 - 23:46

Roby, no będę cierpiał bo lubie takie banalne hybrydy takie sote (nie znam francuskiego nie wiem jak to sie pisze) Ty mi pokazujesz jakies elektroniczne paskudzto, nie dość że centralnie do widza to ortopedycznie bleeee, jedno tylko przyznam technicznie dla mnie wyższ szkoła jazdy, ale musi mi się nie podobać bo takie jakieś kosmiczne i obrzydliwie techniczne, storczyki takie nie są !
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#472 August

August

Napisano 02 marca 2008 - 07:45

zabawy w sumie ciekawe i pouczające, ale naturalne barwy jednak najlepsze...
na 222 za ciemno i ostrość gdzieś w kosmos poleciała... :->
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#473 Halina

Halina

Napisano 02 marca 2008 - 08:38

arateusz, ja też mam pospolite Phal. Sogo Vivien. I do tego kupione na wystawie w Berlinie :lol:

BlueDun
[quote]niekoronowana , królowa storczykowych fotografii[/quote] Dlaczego niekoronowana? Ja poproszę jakąś koronę, może być z czerwonym paskiem :mrgreen:

Roby, takie ufoludki ocierające się o abstrakcję, to ja lubię, ale trzeba by szukać jeszcze innych źródeł światła, o innej barwie.

224. Paphiopedilum herrmannii inaczej - moje ulubione zdjęcie jeszcze z Olympusa, bez eksperymentów, ale forma niebanalna :-)

Dołączona grafika

[/quote]

#474 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 marca 2008 - 08:42

arateusz, ja też mam pospolite Phal. Sogo Vivien. I do tego kupione na wystawie w Berlinie :lol:

przecież ja nie miałem nic negatywnego na mysli!

A takie ufoludki lubie jak na Twojej fotce :mrgreen: Tamte fotki pokazały raczej kiczowate lata 80? :mrgreen:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#475 Roby

Roby

Napisano 02 marca 2008 - 08:45

arateusz, widzisz jak to jest - takie same wróble, sikorki czy sarny Cię męczą (mnie trochę przyznam też), ale tak samo pokazane Twoje kwiatki już nie? Dobrze że Halina tu eksperymentuje ze światłem. W taki sposób tylko BlueDun na forum próbował coś pokazać, a takich zdjęć nie widziałem. Tak, jest centralnie i tylko jeden kadr, aby Ci którzy chcą dostrzegli, że liczy się światło i różne jego padanie na główny motyw i ten sam kadr można na wiele sposobow pokazać. Już od dawna zbierałem się by do takiej sesji przystąpić, ale nie miałem odpowiedniego światła, teraz znalazłem odpowiednie.

August, na 222. zmieniłem ustawienie ostrości bo wydawało mi sięże tam gdzie jest na innych, czyli na przednich płatkach przy takim oświetleniu będzie w ogóle niewidoczne, zresztą na innych kadrach MSZ to nie wyglądało najlepiej, dlatego ustawiłem na czubku kwiatka.
Edit.Ps. Acha - jaśniej się już przepalał czubek kwiatka :-/

A żeby nie był tylko taki sam kadr to trochę inny:

225.

Dołączona grafika

ale trzeba by szukać jeszcze innych źródeł światła, o innej barwie.

Będzie czas się poszuka. 224, Ładnie pokazane.

#476 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 marca 2008 - 09:00

kosmitom mówie NIE ! :mrgreen:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#477 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 marca 2008 - 09:47

Halina, koronacja nastąpi na plenerze , chyba że wystarczy wirtualna :mrgreen:
224. bardzo ładne
225 taki kadr bardziej mi odpowiada , moze dlatego,ze fascynacja storczykowym wnetrzem mi sie opatrzyła :->

Tamte fotki pokazały raczej kiczowate lata 80?

z tym twierdzeniem się nie zgodzę , jestem jak najbardziej za takimi eksperymentami ,i pokazywaniem ich na forum , takie doświadczenia na prostym i banalnym modelu doniczkowego kwiatka , można przełożyć ,jak sie nabierze wprawy na prawdziewe ujęcia i tematy ;-) .
sam często staram się pokazać fotkę , niekoniecznie wystawową , ale intrygującą do własnych eksperymntów i dyskusji , tutaj takowa jest burzliwa , i oto chodzi !
próbujmy niekonwencjonalnych metod przedstawiania rzeczywistości , jak sie nauczymy przewidywać efekty to90% sukcesu , 10 to ich świadome stosowanie . :roll:

Roby piszesz ,że światło zimne , widać , co ciekawe ja w tulipanie też stosowałem zimne a wyszło bez kombinowania ciepłe , hehe ciekawe :blink:

#478 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 marca 2008 - 09:50

BlueDun, kosmitom mówie NIE ! :mrgreen: w tym wątku ! rzeczywistość jest tak kosmiczna że fotografiści i fotografki nie muszą jej upiększać, swoimi naukami :mrgreen:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl

#479 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 marca 2008 - 09:53

arateusz, to jest portal ludzi fotografujących przyrodę , nie znawców storczyków , dla których ważna hest fotka gatunkowa ( jak w digicopingu) jakby zaliczenie posiadania , ja wole jak jest jescze artyzm , patrz swoje wywody na temat wróbla , nieszczęsnego bohatera porównań :mrgreen:

#480 arateusz

arateusz
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 marca 2008 - 09:54

BlueDun, kosmitom mówie NIE ! :mrgreen:

no niech mnie ktoś poprze :evil: :mrgreen:
Pozdrawiam,
arek

www.orchid.zafriko.pl