Storczyki świata - Orchidales
Napisano 15 października 2007 - 06:42

Napisano 22 października 2007 - 16:46
Byłem w szoku ... wystawa spora, tłumy ludzi i piękne kwiaty ... sporo stoisk gdzie można było nabyć roślinki. Wystawcy głównie z Niemiec i Węgier.
I kilka prac z wystawy ... Halina, wybacz - może nie uwieczniłem tych najciekawszych okazów ale zupełnie się na tym nie znam a różnorodność form i kolorów mnie powaliła

21.

22.

23.

Halina, przez ciebie chyba zaraziłem się storczykami

nie wiem tylko jak moje koty by na nie zareagowały

Napisano 22 października 2007 - 17:32

21. Cymbidium - ma bardzo trwałe kwiaty, ale lubi chłodniej niż w przeciętnym mieszkaniu, więc trudno doprowadzić do kolejnych kwitnień. Chyba że wystawi się je od maja do października do ogrodu

22. Phalaenopsis - bardzo wdzięczny, przy odrobinie opieki potrafi regularnie 2 razy do roku po kilka miesięcy kwitnąć.
23. Pięęękna Cattleya - niektórzy uważają ją za królową orchidei, potrzebuje bardzo dużo światła, więc trzeba mieć odpowiednie warunki. Ale jak zakwitnie...
To nie było Włochów, ani Austriaków??? No ale i tak Węgrzy są lepsi od nas, u nas organizacyjnie nie wyjdzie nawet ogólnokrajowa wystawa.
Niektórzy mają i koty i storczyki, trzeba by zrobić eksperyment, storczyki na szczęście nie są trujące

Co do zdjęć, to mi się najbardziej 23 podoba, ale może się fachowcy wypowiedzą

Napisano 22 października 2007 - 21:32
Napisano 23 października 2007 - 07:10
no to kolejna porcyjka idzie:
24.

25.

26.

PS. Mam jeszcze kilka planow ogolnych o ktore prosilas ale to pewnie jeszcze dzis wysle ci linka na PW
Napisano 23 października 2007 - 09:36

No i na razie widać, że Cię Phalaenopsisy i Cattleye zafascynowały!
Jako ta, co się pilnie uczy, mam jeszcze parę pytań do Ciebie:
1. Jak z tym światłem było? Mieszane, czy sztuczne? Bo piszesz że na korytarzach? Tak pytam, bo 24 i 25 cieplejsze, a 26 w innej tonacji.
Ja za tydzień jadę do Niemiec na wystawkę, światło będzie pewnie kiepskie i też mieszane, a już wiem, że broń Boże z lampą

2. Czy to rawy?

A może ktoś ma zdanie na temat lampy makro przy tego typu zdjęciach?
(Krzysztof Krahel)
Napisano 23 października 2007 - 10:04
Napisano 23 października 2007 - 13:13
Jak ludzie mieli stanowiska z wlasnym swiatlem (lampy halogenowe) to balans bieli troche wariowal ale wtedy moglem wylaczyc flash.

przed wystawa robilem zdjecia dokumentacyjne i przestawilem sie na JPG ... potem pojechalem na wystawe i oczywiscie nie zauwazylem ze to nie RAWy

Przy kazdym zdjeciu myslalem, ach tam WB ... poprawi sie w przy wywolaniu a tu kicha - zero wywolania.
WIekszosc fotek na auto WB z canona ... niektore ciut ochlodzone w gimpie ale to nie to samo co w RAW
Napisano 23 października 2007 - 14:55
21. Cymbidium - ma bardzo trwałe kwiaty, ale lubi chłodniej niż w przeciętnym mieszkaniu
To u mnie do domu się nada

Mam co prawda różowego Phalaenopsisa, jednak chyba nie za bardzo odpowiadają mu warunki i trochę marnie wygląda

Napisano 23 października 2007 - 15:42
tło to totalny bałagan

korba, a sam mi tłumaczyłeś wpływ przysłony na go i bokeh

Napisano 23 października 2007 - 15:55
Do tego doblyskiwalem lekko lampa (ale nie na wprost, wiec mam nadzieje ze nie rzuca sie w oczy)
Tlo niestety bylo dosc blisko za tematem glownym i f/8 nie starczylo do ladnego rozmycia

Napisano 23 października 2007 - 18:39

Ja będę teraz dwa dni na wystawie, to może coś z tego wyjdzie... Będzie szansa na poprawki drugiego dnia.
Elvie, Phalaenopsis nie powinien mieć temperatur poniżej 18 st, sporadycznie wytrzyma 16, ale też w ogóle dużo zależy od egzemplarza. Te masowo produkowane są szpikowane hormonami i potem często odreagowują, nie kwitną parę lat, albo chorują.
O Cymbidium i innych popularnych storczykach są tutaj niezłe artykuły:
http://www.orchidari...zaje/index.html
Napisano 28 października 2007 - 12:20
Jakoś tak pasował mi do kwadratu, ciekawa jestem, co na to specjaliści.
26. Paphiopedilum superbiens

(Krzysztof Krahel)
Napisano 28 października 2007 - 16:04

Napisano 28 października 2007 - 16:12

Napisano 29 października 2007 - 20:33

A ciemniejsze tła muszę sobie dopiero zakupić.
Napisano 31 października 2007 - 00:07

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
(Krzysztof Krahel)
Napisano 31 października 2007 - 08:01
A ja ci mówię: to nie aparat, ale osoba go trzymającaBlueDun, Roby ma aparat, który za niego robi śliczne zdjęcia

Napisano 31 października 2007 - 10:04

Ja mam swoją teorię - Roby kontroluje swój aparat zdalnie, swoimi myślami

Napisano 31 października 2007 - 10:39
Ale już wymyślacie - tak, mam czipa w mózgu za pomocą którego kontroluję aparatRoby kontroluje swój aparat zdalnie, swoimi myślami

Halina bardzo ładne to ostatnie bez zbędnych elementów w kadrze. Tylko to, co potrzebne.