Storczyki świata - Orchidales
Napisano 31 października 2007 - 17:26
Przecież to żyje to jest roślina... ma tyle niewidocznych nawet dla was przymiotów
Napisano 31 października 2007 - 18:05
zobacz foty Haliny jak sie witała i na tą ostatnią , nie widzisz różnicy ? tylko duszę ?
ja wiem ,że żyje , ale na forum przyroda foto to i nauczyć sie czegoś można , bo co do miłosci do przyrody to mamy wszyscy to samo zdanie
Napisano 31 października 2007 - 19:46
Przy ostatnim kwiatku zrobiłam sporo zdjęć i po kolejnych "sesjach" zaczynałam wreszcie widzieć, co tak na prawdę chciałabym pokazać. Fajna jest taka świadomość. I miło czytać potem komentarze.
No ale to były komfortowe, domowe warunki, a kwiatek cierpliwy i długo kwitnący.
Teraz jadę na wystawę, będą tylko dwa dni, masa roślin, pewnie jakieś nienajlepsze światło, tłok. Zobaczymy, jakie będą efekty po treningu pod waszym okiem
Napisano 09 listopada 2007 - 00:25
28. Paphiopedilum farrieanum
29. Laeliocattleya hybryda
A przy okazji - w najbliższy weekend zaczyna się wystawa storczyków w Łodzi, w Palmiarni. Jak ktoś ma niedaleko i ma chęć, to zapraszam:
http://www.orchidari...y/Lodz/palm.htm
Napisano 09 listopada 2007 - 14:21
bardzo mi sie podoba ujecie 28. przede wszystkim dlatego ,że w tle jest jakby lustrzane odbicie twojego modela , super !
Napisano 20 listopada 2007 - 21:49
Teraz chciałam pokazać roślinę, która właśnie kwitnie na moim parapecie. Była punktem wyjścia do stworzenia hybrydy ze zdjęcia nr 20.
Specjaliści masowo mieszają gatunki, dążą do uzyskania większych, bardziej efektownych i trwalszych kwiatów, albo lepiej przystosować roślinę do warunków parapetowych.
Czasem miło jest jednak popatrzeć na roślinę "dziką", stworzoną przez naturę, a nie w sterylnym laboratorium ręką człowieka.
Phragmipedium bessae - pierwsza wzmianka pojawiła się w roku 1960, ale odkrywca wziął je za begonię. Oficjalna data odkrycia to rok 1981. Gatunek występuje w Ekwadorze i Peru. Kwiaty ma niezbyt nieduże, o niesamowicie intensywnym, ale nie agresywnym kolorze.
30
Ten kolor spowodował, że bardzo szybko zaczęły powstawać na bazie bessae rozmaite hybrydy. Na zdj. 20 - Eric Young, a poniżej Jason Fisher w różnych odcieniach.
31
32
Phragmipedium, zarówno gatunki, jak i hybrydy, mogą kwitnąć przez wiele miesięcy, kolejne kwiaty rozwijają się po opadnięciu poprzedniego.
Napisano 20 listopada 2007 - 21:55
Halina to wszystko Twoje ?
Znaczy foty to wiem , że Twoje
ale czy kwiaty też ?
Pierwszy czyli 30 - naj naj pod względem koloru ,
31 ładnie tło wyszło i kwiat też niczego sobie ,
32 lekko pogubiony ...
www.brzeziu.selia.pl
Napisano 20 listopada 2007 - 22:05
ta 30 ( nie hybryda ) naj , najładniejsze kolory , najładniejsza z serii fota !
po co to mieszać takie ładne cóś???
troche ta ładyżka , ale następne imho ciut nieostre
#69 (Krzysztof Krahel)
Napisano 21 listopada 2007 - 15:33
33.
Napisano 21 listopada 2007 - 16:07
Napisano 21 listopada 2007 - 16:57
Dlaczego chemiku Twoje podejście jest nieśmiałe??? Zdjęcie piękne!
brzeziu, moje jest tylko Phragmipedium 30 i wcześniejsze 20, pozostałe robiłam w szklarni w Niemczech. I ich niedoskonałość wynika z moich zbyt krótkich doświadczeń z lustrzanką. W domu mogę od razu efekty zobaczyć na ekranie i powtarzać zdjęcia bez końca, a na gościnnych występach nie ma tego komfortu. No ale z czasem... się wyrobię
BlueDunie - ta łodyżka, która przeszkadza, to główny pęd kwiatowy, w tej chwili z pąkiem, a z boku niespodziewanie rozkwitł taki właśnie pojedynczy kwiat. Nie sposób było ominąć.
A to jeszcze jedno zdjęcie Paphiopedilum z serii lustrzanych odbić.
34
Napisano 21 listopada 2007 - 20:33
#73 (Krzysztof Krahel)
Napisano 21 listopada 2007 - 21:25
Powodem "znikającej" łodyżki jest cień kwiatu...mi sie podoba najbardziej ta znikająca przy kwiatku łodyzka
Z tym był problem. Przy dłuższym czasie następowało przepalenie żółci, starałem się dać kompromis. Niestety, zaraz za kwiatem był spory cień, więc wszystko zamieniło się w czerń.ale jakby tak dłuższy czas naswietlania , to może tło by jakis kolor inny niż czarny miało
Napisano 22 listopada 2007 - 11:06
Napisano 22 listopada 2007 - 12:24
Napisano 22 listopada 2007 - 21:56
Do tego komputer ma taką ciekawą właściwość, że kolorystyka zmienia mu się w zależności od stopnia nagrzania.
Np. galeria na mojej stronie zaraz po włączeniu komputera ma tło ciemno-stalowe, a po kilku godzinach robi się z tego ciepły brąz.
edit: 34 trochę dociepliłam.
Napisano 23 listopada 2007 - 08:54
To nie najlepiejDo tego komputer ma taką ciekawą właściwość, że kolorystyka zmienia mu się w zależności od stopnia nagrzania.
Napisano 23 listopada 2007 - 19:32
35
36.
Znawcow i znawczynie prosze o rozpoznanie
Napisano 23 listopada 2007 - 19:47
Napisano 23 listopada 2007 - 20:02