Storczyki świata - Orchidales
Napisano 23 listopada 2007 - 21:05
Ten żółty o drobnych kwiatkach to Oncidium. Wcale się nie dziwię, że miałeś trudność z kompozycją. Chociaż kwiatek wcale nie miniaturowy
A Cymbidium (36) dla mnie bardzo ładnie pokazane.
Mam nadzieję, że uda Ci się na wiosennej wystawie zobaczyć więcej storczyków
Napisano 23 listopada 2007 - 21:11
Chyba faktycznie odwziedze wystawe ( o ile tylko czassie znajdzie )
Napisano 23 listopada 2007 - 21:34
Mam nadzieję, że jutro chociaż jedną taką pokażę
W moim orchidarium mam właśnie głównie miniaturki i szykuje mi się parę kwitnień!
Napisano 24 listopada 2007 - 11:56
W moim orchidarium mam właśnie głównie miniaturki i szykuje mi się parę kwitnień!
Zazdroszczę - zakochałam się w storczykach, ale utrzymanie ich w bloku mnie przerasta. No i koty:( Korci mnie by zacząć je uprawiać w gruncie, oczywiście te które znoszą nasz klimat.
Dwa razy do roku jeżdżę na wystawę do Krakowa i sie nimi zachwycam. Niedawno też w szklarniach krakowskiego OB była mini wystawa, niestety przegapiłam.
Napisano 24 listopada 2007 - 21:22
Dunadan, to teraz malutki bukiecik, Ornitocephalus myrticola. Rośnie w orchidarium Arateusza, na kawałku kory porośniętym mchem. Najdłuższe liście mają 5 cm, pędy kwiatowe sa niewiele krótsze. W Ameryce Południowej rośnie na gałęziach drzew.
37
Napisano 24 listopada 2007 - 21:30
Napisano 24 listopada 2007 - 21:31
Napisano 24 listopada 2007 - 21:42
( imageshack ma dzis urlop chyba )
Napisano 24 listopada 2007 - 21:43
Koniec z kartonami i podkoszulkami jako tłem!
Napisano 24 listopada 2007 - 21:47
Napisano 24 listopada 2007 - 21:56
Dunadan, nieostrości to nie jest poruszenie, bo był statyw i samowyzwalacz, to jeszcze brak umiejętności ustawienia właściwej przysłony i złapania ostrości, tam gdzie trzeba. Trenuję dalej...
Napisano 24 listopada 2007 - 22:22
39 dobre ! do makro kwiaty to coś! ( domyślam się, że storczyka kawałek )
Halinko, ja nie twierdze ,że ma być jednorodny kartonik , lub koszulka . wydaje mi sie tylko ,że tak małe kwiatki wymagają rozmytego bokehu , gdyz inne tło je przytłacza , ale to imho oczywiście
Napisano 25 listopada 2007 - 00:53
Marta, większość ludzi u nas ma storczyki w normalnych mieszkaniach. Moje orchidarium to po prostu wysokie terrarium i stoi w pokoju.
Chyba powoli zaczynam dojrzewać. Bo pewnie w takim orchidarium znalazłoby się też miejsce na kilka niewielkich paproci, które z gruncie u nas nie zimują.
Na razie mam dwa najprostsze mieszańce Phalaenopsis i zobaczę jak będą się sprawować. Dam też czas moim kocurkom by troszkę spoważniły;)
Napisano 25 listopada 2007 - 09:23
http://www.orchidalia.pl/index2.html
Trzeba wejść w "relacje" , a tam -czerwiec 2006 - spotkanie z Grażyną Siemińska
Cała masa pomysłów do wykorzystania.
Arateusz, ja się tu uczę robić zdjęcia, a nie imieninowe wiązanki. Nie mam w ogóle kwiatów w wazonach, więc nie rozstrzygnę Twojego dylematu, czy wypada robić zdjęcia kwiatom ciętym.
Dunadan, BlueDun i inni , no to ja o konkretną poradę. Wczoraj zrobione:
41
Ceratocentron fesselii
canon macro 100/2,8, pierścień kenko
raw
Ta mini (pęd kwiatowy ma 1 cm) roślinka rośnie w orchidarium, jest już na stałe przytwierdzona do pnia. Bałaganik wokół niej jest nie do uniknięcia. Gruby korzeń jest jej, ten cienki, przylazł od zupełnie innej rośliny.
Tło jest dość daleko, pień stoi pośrodku orchidarium.
Podsuńcie mi jakieś dobre pomysły. Dziś kwiat się już otwiera i chciałabym z nim powalczyć.
Napisano 25 listopada 2007 - 10:48
42. Ionopsis Pink Jewell
Podobne do oncidium, pod względem pokroju i kwiatostanu, kwiatki pojedyncze ok. 1 cm - zebrane po kilkadziesiąt na pedzie kwiatowym, jak widać sfotografowałem jednego:-)
ciekawe co sadzicie o fotce?
Napisano 25 listopada 2007 - 14:24
Marta, jeśli bywasz w Krakowie, to może widziałaś mieszkanko szefowej krakowskiego koła?
http://www.orchidalia.pl/index2.html
Trzeba wejść w "relacje" , a tam -czerwiec 2006 - spotkanie z Grażyną Siemińska
Cała masa pomysłów do wykorzystania.
Dzięki - stronę znam, obejrzę sobie wszystko dokładnie i zacznę myśleć