Storczyki świata - Orchidales
Napisano 25 listopada 2007 - 16:54
Napisano 25 listopada 2007 - 19:55
,arateusz, niestety kompakty tak maja ( wiem to z autopsji , mam soniacza )
trudniej jakos bokeh rozmyć , jednak w 43 taki plan imo jest usprawiedliwiony , pokazujesz warunki w jakich roslinka zyje ,44, 45 , jakies zaszumione ? białe kwiatki to trudny temat ,chyba sie troche poprzepalały.
Napisano 28 listopada 2007 - 16:57
46.
Napisano 28 listopada 2007 - 20:05
Napisano 28 listopada 2007 - 21:35
Z ładną głębią pokazany fragment storczyka to jednen z płatków przekształcony w tzw. warżkę. Służy przywabianiu owadów, motyli albo ptaków (kolibrów), które kwiaty zapylają.
Warżki poszczególnych rodzajów różnią się od siebie i są bardzo ściśle wyspecjalizowane w przywabianiu określonych zwierząt. Nawet na zdjęciach w tym wątku widać już tę różnorodność.
Storczyki, które ja lubię, Paphiopedila, mają np. warżkę w kształcie bucika. Takie kwiaty są nazywane pułapkowymi. Stwarzają iluzję, że w środku jest coś dobrego, owad wpada, a wygrzebując się jedyną możliwą drogą zapyla kwiat.
Druga grupa jest chyba najciekawsza - kwiat upodabnia się do samicy w godowym ubranku, może nawet wydzielać atrakcyjny seksualnie zapach. Naiwny samiec przylatuje, korzysta z oferty i dokonuje "pseudokopulacji". Nie wiem, czy owad jest w pełnie usatysfakcjonowany, ale storczyk tak - przy okazji zostaje zapylony.
Inna grupa - i do tej należy Phalaenopsis Maćka i na przykład Cattleya, to kwiaty oferujące nektar. Te warżki przywabiają, bo są dekoracyjne, falbankowe, kolorowe i stanowią wygodne lądowisko dla owada.
47 Cattleya
#107 (Krzysztof Krahel)
Napisano 28 listopada 2007 - 22:54
Napisano 28 listopada 2007 - 23:00
A co Wy na to:
Zepsułeś kompresją. 35 kb jak na tak duze zdjęcie, to stanowczo za mało.
Napisano 28 listopada 2007 - 23:08
bo chyba masz rację
Napisano 29 listopada 2007 - 10:46
arateusz, białę na białym... zły pomysł w dodatku fotke jest nieodświetlone. Białem na czarnym... bardzo monotematycznie. Czasem warto zadbać o dobre tło
a jak można nie psuć fotek kompresja???
Zasadniczo kwestia programu którego używasz do obróbki ( w tym także zmniejszania! ) zdjęć - powinna być mozliwośc ustawienia jakości ( kompresji ) jpega... ale pamietaj o max wadze zdjęcia jaka obowiązuje na tym forum
Napisano 01 grudnia 2007 - 18:42
50
Moja mama dostała storczyka na urodziny. Stał dłuugi czas ale w końcu zaczął więdnąć - w necie przeczytliśmy ze warto poobcinać pozostałości kwiatów i zostawić sam główny pęd a następnie regularnie podlewać "patyka". Po kilku tygodniach zaczął wypuszcać pączki! teraz czekamy co z tego będzie
EDIT: sory za światło... używałem tylko wbudowanej lampy...
Napisano 01 grudnia 2007 - 23:00
Niektóre Phalaenopsisy mają jeszcze ciekawszą właściwość. Z takiego "oczka" na pędzie kwiatowym potrafi wyrosnąć mini-roślinka.
Napisano 02 grudnia 2007 - 13:23
Napisano 02 grudnia 2007 - 14:42
byłem kiedys na takiej wystawie , tam to białe na bialym ( jest jakaś nazwa ale wyleciała mi z głowy ) to naprawde jazda była , bez trzymanki , jak maśz namolnść to kombinuj , miedzy tlem a obiektem moga byc naprawde małe róznice tonalne , ale trzeba chyba mocno pracowac światłem .
49 ostrośc chyba jest na pierwszym kwiatku , tło rzeczywiście , za czarne , takie grobowo-ponure
Napisano 02 grudnia 2007 - 15:12
http://www.orchidari....php?f=0&i=9343
Taka młoda roślinka na pędzie kwiatowym nazywa się z hawajskiego - keiki - dziecko. Można ją oderwać, jak juz ma ze dwa korzonki i posadzić osobno, a można zostawić i potem kwitną piętrowo - i duża i mała. Z tym, że nie każdy Phalaenopsis ma takie skłonności.
Ale skoro pokazałeś pąki, to ja się też nie powstrzymam. Chyba najbardziej lubię fotografować właśnie rozwijające się pąki.
BlueDun, nie krzycz tylko, bardzo Cię proszę, że tło , zdjęcie jest prawie sprzed roku i wtedy innego nie stosowałam.
Ale pąk jest pocieszny i zupełnie inny niż Phalaenopsisa.
To jest Paphiopedilum vietnamense, kwitło w styczniu, zdjęcia jeszcze robiłam mu Olympusem 765UZ. Teraz pomału wychodzi nowy pęd kwiatowy. Mam nadzieję, że koło stycznia będzie gotów do pozowania, tym razem Canonem.
51 Paphiopedilum vietnamense
Napisano 02 grudnia 2007 - 15:16
Można ją oderwać, jak juz ma ze dwa korzonki i posadzić osobno
Hm... czyli to taka forma rozmnażania wegetatywnego?
51 - Piękny nie mogę się docekac kiedy pąki mojego się bardziej rozwiną!
Napisano 02 grudnia 2007 - 18:40
Napisano 02 grudnia 2007 - 20:45
Ale - niektóre pąki rozwijają się tak zwyczajnie, a to Paphiopedilum było szczególnie spektakularne. To następna faza:
52 Paph. vietnamense po trzech dniach
Napisano 02 grudnia 2007 - 22:00
ja bardzo jestem ciekaw takiego reportażu