Nasze oblicza.
Napisano 17 maja 2012 - 17:35

Napisano 17 maja 2012 - 20:03

Jeśli aparat będzie na pasku, można uniknąć konieczności przeprowadzania napraw.
O SP-600UZ, N d90, N35|1.8G, N50|1.8D, N18-105|3.5-5.6EDVR, S70-300|4-5.6DGMACRO
Napisano 17 maja 2012 - 20:26
Ale chyba lekkie przepalenia są?
Nie zawsze przepalenia są złe.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Napisano 17 maja 2012 - 21:34
Kiedy są lepsze od braku przepaleń?agabed,

Napisano 17 maja 2012 - 21:59
Kiedy są lepsze od braku przepaleń?agabed,
"lepsze czy gorsze" - nie mi oceniać.
Gdy robimy zdjęcia w studiu fotograficznym z lampami błyskowymi np.: modelce to zapewne zauważyłeś, że sporo zdjęć ma przepalone tło.
Przykład:
http://sesjefotograf...to02/ania02.jpg
http://tanistra.pl/b...10/07/da-18.jpg
jpg
Jak na mój gust przepalenia dają niesamowitego uroku w te zdjęcia.

Kiedy są lepsze od braku przepaleń?
Wyobraź sobie następującą scenę:
fotografujesz jakąś osobę w ciemnym pomieszczeniu na tle jasnego (światło słoneczne za szybą

Gdybyś ustawił pomiar światła matrycowy to miałbyś zdjęcie bez przepałów ale niestety kosztem "ciemnej osoby".
W tym samym przypadku ustawiasz pomiar punktowy - dzięki czemu masz ładnie doświetloną osobę i przepalone "okno".
Wniosek sam się nasuwa, że zdjęcie z przepałem będzie poprawniejsze w tym przypadku.
Napisano 17 maja 2012 - 22:59
Wszystko bardzo ładnie, ale na żadnym z tych zdjęć nie ma przepaleń, a tylko poprawnie naświetlone, jasne tło. Chyba, że autor faktycznie przepalił, a potem przyciemnił i dodał dominantę kolorystyczną, a potem wtopił ją w zdjęcie z nierównomierną maskąGdy robimy zdjęcia w studiu fotograficznym z lampami błyskowymi np.: modelce to zapewne zauważyłeś, że sporo zdjęć ma przepalone tło.
Przykład:
http://sesjefotograf...to02/ania02.jpg
http://tanistra.pl/b...10/07/da-18.jpg
jpg
Jak na mój gust przepalenia dają niesamowitego uroku w te zdjęcia.

Chociaż z tym drugim miejscami trudno powiedzieć bo kompresja jest po prostu paskudna.
A jeszcze lepiej jak uda się złapać informację w światłach i cieniach, a w razie takiego "widzimisię" wyciąć światła w obróbce. Czyli w idealnej sytuacji najlepiej naświetlić zdjęcie tak, żeby ani światła, ani cienie nie wyglądały dobrze na surowiźnie prosto z puszki. Jak się nie da to można zrobić jak mówisz, ale to nie zaleta przepaleń, a zgniły kompromisGdybyś ustawił pomiar światła matrycowy to miałbyś zdjęcie bez przepałów ale niestety kosztem "ciemnej osoby".
W tym samym przypadku ustawiasz pomiar punktowy - dzięki czemu masz ładnie doświetloną osobę i przepalone "okno".
Wniosek sam się nasuwa, że zdjęcie z przepałem będzie poprawniejsze w tym przypadku.

Napisano 18 maja 2012 - 05:54
Pamiętam moje pierwsze zdjęcia z analogowego Pentaxa MZ-5 oddane do fotografa - Pana Jurka. Zdjęcia robione właśnie w pełnym słońcu i do ponad połowy słyszałem komentarz "A lampa gdzie?". Wiele osób o tym nie wie, albo zapomina że w takim ostrym słońcu kontrasty są bardzo duże i można je złagodzić błyskając lampą. Ja od tamtej pory zawsze w mocnym słońcu o lampie staram się pamiętać, na wakacje specjalnie w tym celu dodatkową lampę ze sobą tacham...
Napisano 18 maja 2012 - 08:47
Wszystko bardzo ładnie, ale na żadnym z tych zdjęć nie ma przepaleń,
Możliwe, że używasz pluginu do Mozilli, który po na jechaniu na zdjęcie pokazuje histogram. Wszystkie te dodatki, które miałem pokazywały błędne dane dlatego też wolę używać PS do oceny przepaleń w zdjęciach..
agabed
August, Dobrze radzi lampa w takich warunkach jest wskazana. Często spotkam się z uśmiechem przechodniów gdy robię zdjęcia w środku dnia z lampą błyskową ale nauczyłem się na to nie zwracać uwagi. Innym rozwiązaniem jest zastosowaniem blendy. Aha pamiętaj, że do zdjęć w dzień najlepiej używać opcji "synchronizacja błysku". Pozdrawiam
Napisano 18 maja 2012 - 13:14
To użyj na tych bo Colorzilla, Histogram Viewer, GIMP i DPP pokazują dokładnie to samo.Możliwe, że używasz pluginu do Mozilli, który po na jechaniu na zdjęcie pokazuje histogram. Wszystkie te dodatki, które miałem pokazywały błędne dane dlatego też wolę używać PS do oceny przepaleń w zdjęciach..
Napisano 18 maja 2012 - 23:36

Napisano 18 maja 2012 - 23:52

Jeśli aparat będzie na pasku, można uniknąć konieczności przeprowadzania napraw.
O SP-600UZ, N d90, N35|1.8G, N50|1.8D, N18-105|3.5-5.6EDVR, S70-300|4-5.6DGMACRO
Napisano 19 maja 2012 - 19:32
Sanyo Eneloop i po problemie...niestety mam wiecznie problem: wymień baterię
(Bartosz Bujała)
Napisano 29 maja 2012 - 13:56

Przy okazji jest to dowód że strach na wróble nie działa na inne ptaki

Sigma 400/5,6 APO TeleMacro
Napisano 29 maja 2012 - 19:50

(Wojtek)
Napisano 06 września 2012 - 06:37

Napisano 06 września 2012 - 07:53
Za duża kontra
witam