Co byście mi radzili zrobić?
Canon jest w miarę przyzwoitym szkiełkiem trzymającym L-kowy poziom do 200 mm, przy 300 mm robi się już lekkie mydło. Światło jest dość słabe, ale, przynajmniej przy fotografowaniu nieruchomych obiektów, nadrabia to stabilizacja. Tanie będą też filtry do tego obiektywu. Słaba za to jest praca pod światło i AF. No i oczywiście jakość dla 300mm.
Ponadto obiektyw mocno się wysuwa i kręci mordką. Czyli pewnie zasysa nieco kurzu. Ewentualne korzystanie z niektórych filtrów też byłoby utrudnione.
Wracając do słabej pracy pod światło, Canon za osłonę przeciwsłoneczną każe sobie dopłacać ponad 100 zł, nie jest ona dołączona do obiektywu :/
Sigma ponoć zbiera fantastyczne recenzje. Zdaje się być tym, czego potrzebuję, czyli Canonem 70-200 F/4 L USM przedłużonym o 100 mm

Ostrością rzekomo dorównuje niektórym stałkom, reszta też stoi na poziomie. Problemem może być jedynie AF, który ponoć może nie trafiać jeśli podepniemy obiektyw do body Canona. Możliwe, że musiałbym oddać zestaw do kalibracji w serwisie. Jest do tego szczelna, nic się nie wysuwa z przodu, nic się nie obraca. Utrzymanie czystości i korzystanie z filtrów ułatwione.
Mam też mieszane uczucia co do jej niedyskretnego rozmiaru. W lesie OK, do pochwalenia się też ujdzie (

Ciężar nie stanowi dla mnie problemu bo fotografować nim zamierzam przede wszystkim ze statywu. Canon byłby pewnie wygodniejszy w fotkach z podejścia. Do tego ceny filtrów do tej sigmy są przerażające.
Ponoć słabszy optycznie jest Tamron 200-500 F/5-6.3
Jest za to zdecydowanie dłuższy niż poprzednie dwa. Sporo milimetrów w niskiej cenie, praktycznie identycznej jak sigma. Problemem zdaje się być bardzo znaczne wysuwanie się obiektywu przy zoomowaniu. Do tego to marne światło :/ Z drugiej strony to chyba nie tak mało jak na 500 mm. Sigma z ewentualnym konwerterem 1.4 miałaby niewiele lepsze, a to 900 zł więcej. Filtry do tamrona i sigmy są podobnie drogie.
Są jeszcze sigmy 170-500 i 135-400, ale one chyba wypadają słabiej od tamrona
Co Wy byście na moim miejscu wybrali?