102,
Szlamnik - Limosa lapponica
#245 (Mikołaj Arndt)
#246 (Michał Vogelgesang)
Napisano 31 lipca 2014 - 19:38
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
#249 (Mikołaj Arndt)
Napisano 03 sierpnia 2014 - 13:51
Napisano 03 sierpnia 2014 - 16:04
@fotosnajper światło pierwsza klasa, ja mogę o takim tylko pomarzyć drugie zbyt centralne mz
Wcale nie musisz marzyć, wystarczy wstać w środku nocy i udać się na miejsce focenia i zaraz po wschodzie słońca zrobić zdjęcia, potem poczekać do późnego wieczora i zrobić zdjęcia w ostatnich promieniach zachodzącego słońca.
Możesz jeszcze zwiększyć efekt ustawiając w aparacie balans bieli na pochmurny dzień lub temp. barwy światła np: na 12 000 st. Kelwina to i nawet w środku słonecznego dnia otrzymasz efekt światła od żółtego do czerwieni.
Mnie osobiście podobają się zdjęcia w barwach naturalnych tj. gdzie biel jest bielą, szary szarym a czarny czarnym, bo wtedy można właściwie ocenić jaki dokładnie jest to gatunek ptaka.
@MikołajA - mnie się podobają Twoje zdjęcia, no może w jakimś programie edycyjnym zdjął bym troszkę niebieskiego i będzie super.
#251 (Mikołaj Arndt)
Napisano 03 sierpnia 2014 - 16:29
@siwy49 dzięki za rady, tak się składa że przez ostatnie trzy tygodnie wstaje o 2 żeby takie światełko dorwać Do stawów hodowlanych gdzie fotografuję mam jakieś 30km więc 60 w obie strony a jeżdżę rowerem więc muszę wybierać - albo wschód albo zachód a że o wschodzie czasem zdarzają się mgiełki to jeżdżę na wschody. Gdybym jeździł tam dwa razy dziennie to robiłbym codziennie 120km, w tym 60 w temperaturze 30*C wzwyż z 10kg na plecach. Raz sie o to pokusiłem i nigdy więcej, do domu dojechałem wpół żywy. Pisząc że mogę tylko pomarzyć o takim swietle miałem na myśli że pierwsze 20min po wschodzie światło jest za trzcinami. Dla tego ustawiam się pod światło po drugiej stronie stawu licząc na podświetlone słońcem mgły (raz mi się udało - zajrzyj do wątku bataliona albo czapli białej).
Balans bieli mam w puszce zawsze na automat ustawiony, i tak robię rawy więc z balansem można się bawić do woli w postprocesie a po za tym sztuczne ocieplenie zdjęcia wykonanego w ostrym świetle mz nie wygląda dobrze.
Miło mi że podobają Ci się moje zdjęcia, wstawię jeszcze jednego trochę inaczej obrobionego, będę wdzięczny za opinię czy jest wg Ciebie lepiej czy gorzej
112.
Napisano 03 sierpnia 2014 - 16:56
Miło mi że podobają Ci się moje zdjęcia, wstawię jeszcze jednego trochę inaczej obrobionego, będę wdzięczny za opinię czy jest wg Ciebie lepiej czy gorzej
Dla mnie jest super!!!
Mam pytanie czy w programie edycyjnym na Twoim monitorze zdjęcie identycznie wygląda jak wstawione na forum czy też są różnice, bo jeśli są to coś nie tak z kalibracją monitora.
PS
U mnie w D800 w profilach, ustawiam profil Neutral lub Neutral z zachowaniem ciepłych barw koloru w zależności od sytuacji.
Zapisuję w RAW i on wykazuje różnicę przy tych ustawieniach profilów.
Użytkownik siwy49 edytował ten post 03 sierpnia 2014 - 17:03
#253 (Mikołaj Arndt)
Napisano 03 sierpnia 2014 - 17:16
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przecież zdjęcie w programie edycyjnym wyświetla ten sam monitor co zdjęcie na forum U mnie żadnej różnicy nie widzę.
Ja w ogóle na kolory nie zwracam prawie uwagi w trakcie robienia zdjęć, tak jak mówiłem - WB na automat i zawsze wychodzi w miarę dobrze a delikatne poprawki w PS.
Napisano 03 sierpnia 2014 - 17:26
Ja jak wstawiam zdjęcia poprzez Photobucket to jest spora różnica między komputerem (monitorem) a tym co jest wstawione za pośrednictwem Photobucketa, gdzie leży błąd tego niewiem - myślę że to taka przypadłość Photobucketa.
#256 (Mikołaj Arndt)
Napisano 05 sierpnia 2014 - 09:24
@fotosnajper kolejne świetne kadry, drugie znowu zbyt centralnie A portret cudeńko, tylko taki smutny wyszedł
116.
#257 (Mikołaj Arndt)
Napisano 05 sierpnia 2014 - 12:55
Okazało się że mój szlamnik to rycyk Jakby się dało to proszę moderację o przeniesienie. Z góry dzięki i przepraszam za pomyłkę.
Napisano 19 sierpnia 2014 - 15:05
117
]
118
119
Napisano 31 sierpnia 2014 - 22:01
@fotosnajper na tych też piękne światło. Ostatnie najbardziej mi sie spodobało.120 ciut za ciasne jak dla mnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych