Przywitaj się
#2281 (Marcin Jędrzejczak)
Napisano 24 stycznia 2011 - 23:54
Tu też trochę zmian, ja się pojawiłem - konkurencja znaczy w podwodnym foceniu Gratuluję zmiany stanu( oczywiście Twoja jest inna...) , tak jak moja , no i potomka, rzecz jasna, teraz będziesz musiał w plener z wózkiem biegać, ale masz nowe szkło to i tak dasz radę
Mam nadzieję że to z tym "życiem" to nie przez nurkowanie i że dalej możesz się delektować pięknem podwodnego świata, może kiedyś jakiś wspólny podwodny plenerek
Dużo zdrowia życzę , powodzenia na nowej drodze, i siostry dla fotoprzyrodnika do pary
Pozdrawiam
Pegaz
Napisano 25 stycznia 2011 - 12:29
#2283 (Paweł Wróblewski)
Napisano 25 stycznia 2011 - 13:34
podwodny plenerek
#2284 (Marcin Jędrzejczak)
Napisano 25 stycznia 2011 - 14:55
podwodny plenerek
No co, no co
Napisano 25 stycznia 2011 - 16:17
Napisano 25 stycznia 2011 - 16:35
Na szczęście wszystko wróciło do stanu takiego jak trzeba.ale już nic Ci nie jest?
Przyczyną nagłej awarii mojej głowy na pewno (wg. lekarzy) nie było nurkowanie. Miałem to nieszczęście, że w mojej głowie siedział sobie tętniak, który w pewnym momencie postanowił sobie pęknąć. Śmiertelność wg różnych źródeł (jak dobrze pamiętam) wacha się w granicach 30 do 60 procent. Więcej na ten temat poczytajcie sobie w necie pod hasłem "krwawienie podpajęczynówkowe".
Pegaz witam kumpla po fachu. Do nurkowania można powiedzieć, że wróciłem. A propozycja podwodnego plenerku jest bardzo kusząca. Tym bardziej, że jesteśmy z tego samego województwa więc powinno być dużo łatwiej się spotkać. Jak możesz to podaj na PW z jakiego miasta jesteś.
Jak przyroda to przyroda.podwodny plenerek
O tym forum się nie zapomina.fajnie, że nie zapomniałeś o fotoprzyrodzie
Niebawem odwiedzę ten temat i będę się chwalił.Wrzuć jakieś zdjęcie do kącika mamy i taty.
Dziękuję wszystkim za miłe powitanie.
#2287 (Marcin Jędrzejczak)
Napisano 25 stycznia 2011 - 21:26
Cerberiusz napisał/a: Pegaz witam kumpla po fachu. Do nurkowania można powiedzieć, że wróciłem. A propozycja podwodnego plenerku jest bardzo kusząca. Tym bardziej, że jesteśmy z tego samego województwa więc powinno być dużo łatwiej się spotkać. Jak możesz to podaj na PW z jakiego miasta jesteś.
Plenerek podwodny zawsze chętnie. Nie mam niestety suchacza, niby mam SS-1, ale na skafander zawsze mi szkoda kasy , czasem wypożyczam, ale zdecydowanie wolę ciepłe wody. Chętnie zanurkuję jak się ciepło zrobi. Lubię Koparki, może być Zakrzówek, często focę na Białym- Gostynin, Suwalszczyzna to moje ulubione akweny, ale nie gardzę nawet kanałkiem żerańskim . Mieszkam w Brwinowie, jakby co melduj na forum czy gg, damy radę, szpej mam swój, butla zawsze pełna stoi, tak że tylko kwestia urlopu albo L-4 i nurujemy.
Pozdrawiam
Pegaz
#2288 (Paweł Wróblewski)
Napisano 25 stycznia 2011 - 21:49
mów po naszemuNie mam niestety suchacza, niby mam SS-1
ja lubiłem jak byłem "mały"Lubię Koparki
posikałem siębutla zawsze pełna stoi
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:03
no to też masz pełną butlęposikałem się
Mikołaj witaj z powrotem . Super że tak Ci się ładnie wszystko pookładało, czekamy na fotki i na wspólny plener. A sądząc po tym jaka może być wiosna to na nurkowanie wcale nie będą potrzebne jeziora - Kampinos wystarczy
#2290 (Sławek Wojtczak)
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:20
Coś Ci sie to ostatnio często zdarza... byłes z tym u lekarza?posikałem się
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:29
Coś Ci sie to ostatnio często zdarza... byłes z tym u lekarza?posikałem się
#2292 (Paweł Wróblewski)
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:30
Napisano 25 stycznia 2011 - 22:36
Twin u mnie stoi nabity EAN21. Sprzęt też mam swój, łącznie z sucharem. Co do miejsca to Białe mam tak obnurkowane, że zaczynam myśleć o suwalszczyźnie. Zakrzówek i Koparki super miejsca. Kamieniołomy mają swój urok. A tu maszmoją relację z nurkowania na Koparkach:
http://www.fotoprzyr... ... vt2659.htm
Proszę bardzo. Wyjaśnienie w linku poniżej:mów po naszemu
http://www.nurkomani...ander_suchy.htm
August od rosiczek się kiedyś wywinąłeś. Tak, tak pamiętam. Musisz przyjechać w lato. A Kampinos przydałoby się odwiedzić. Tylko jeden warunek. Komary nie będą tak atakowały jak w zeszłym roku.
#2294 (Marcin Jędrzejczak)
Napisano 25 stycznia 2011 - 23:49
Cerberiusz, no to mamy wstępnie obgadane, czekamy tylko na ciepło, relację z Koparek czytałem wcześniej miałem nawet dorzucić swoje foty ale czasu brak, kiedyś pewnie się dołożę. Możemy uderzyć na Suwałki i okolice znam kilka ciekawych akwenów, no i oczywiście "kulka" k.Szczytna,Olsztyn, super klimatyczne b. mroczne jezioro, okupione złą sławą chyba nawet bardziej niż Hańcza, ale ma extra urok, jak lubisz adrenalinę to polecam.
Wiecie co, coraz bardziej mi się tu zaczyna podobać , przy Was i moja prostata się coraz bardziej uwidacznia.
Co do tej butli pełnej, to niestety powinno w niej być idealnie suche powietrze, a nie inne płyny, względnie z mieszanka z większymi zawartościami helu, tlenu, argonu, tak na prawdę po to żeby zmniejszyć zawartość procentową azotu, który jest w tej całej zabawie w nurkowanie najbardziej szkodliwy i niebezpieczny it., tym razem tak po chłopsku wytłumaczę żeby używając zwrotów, na przykład : nitrox, trimix,helioks, nie przyprawić kurdeniewiemco o ból głowy a pozostałych nie narażać na mokrą podłogę po Jego komentarzu,
jeśli ktoś chce więcej to proszę: http://www.nurkomani... ... echowe.htm
Suche dla tego żeby podczas procesu rozprężania przy oddychaniu ( bo nie wiem czy wiecie że na początku nurkowania w butli jest ciśnienie od 200 do 300 atm najczęściej jest to 220 bar większość punktów nabija do takiej wartości), nie powstawały drobinki lodu które w efekcie końcowym powodują zamrożenie automatu co skutkuje w 90% przypadków utratą całej mieszanki oddechowej, czyli.......
oooooo, chyba się zagalopowałem, , ale nury tak mają jak już zaczną to....., ciężko skończyć
W każdym razie, nurkowanie bardzo polecam, podstawowe szkolenie i pod wodę.
Napisano 26 stycznia 2011 - 19:06
oj chyba tak:chyba się zagalopowałem,
Argonu używamy zamiast powietrza do inflacji suchego, ponieważ ma mniejszą przewodność cieplną. A do mieszanin oddechowych nie dajemy go, dlatego że ma jeszcze większą narkotyczność niż azot....argonu...
ma to związek z tym, że powietrze rozprężając bardzo mocno się schładza, osiągając temperatury nawet grubo poniżej zera. Ma to związek z ilością tlenu w mieszaninie gazów oddechowych. Im go więcej tym bardziej się schładza.Suche dla tego żeby podczas procesu rozprężania przy oddychaniu...
Odwrotnie ma się rzecz w przypadku gazach opartych na helu. W tym przypadku trymiks* przy rozprężaniu rozgrzewa się, osiągając temp dodatnie, więc zamrożenie automatu oddechowego nie jest możliwe.
*Trymiks - jest to w powszechnej mowie nurków mieszanina trzech gazów. Konkretnie tlenu, azotu i helu.
Dobra to nie ta bajka. Jak ktoś chce więcej informacji to zapraszam na PW lub załóżmy nowy temat, aby tu nie robić śmietnika.
Cerberiusz, no to mamy wstępnie obgadane, czekamy tylko na ciepło, relację z Koparek czytałem wcześniej miałem nawet dorzucić swoje foty ale czasu brak, kiedyś pewnie się dołożę. Możemy uderzyć na Suwałki i okolice znam kilka ciekawych akwenów, no i oczywiście "kulka" k.Szczytna,Olsztyn, super klimatyczne b. mroczne jezioro, okupione złą sławą chyba nawet bardziej niż Hańcza, ale ma extra urok, jak lubisz adrenalinę to polecam.
Nad Hańczę planujesie wybrać w długi weekend majowy zrobić dwa kursy - Deepa i Advanced EAN. Nad kulką nie byłem. Co do terminu to na pewno muszą lody zejść i muszę wykonać kilka kontrolnych zanurzeń, aby głowę przetestować i przyzwyczaić.
W każdym razie, nurkowanie bardzo polecam, podstawowe szkolenie i pod wodę.
Ja też Tylko proszę uważać bo to mocno wciąga.
#2296 (Marcin Jędrzejczak)
Napisano 26 stycznia 2011 - 20:59
Nad Hańczę planujesie wybrać w długi weekend majowy zrobić dwa kursy - Deepa i Advanced EAN. Nad kulką nie byłem. Co do terminu to na pewno muszą lody zejść i muszę wykonać kilka kontrolnych zanurzeń, aby głowę przetestować i przyzwyczaić.
A podlodowego próbowałeś Grubość pokrywy ze 40cm. Raz próbowałem w suchaczu i raz zalałem piankę gorącą wodą znaczy taką do wytrzymania i na 30 min wlazłem pod lód, super sprawa gorzej z wyjściem jak na powierzchni -20, a do przebieralni jakieś 200m, ale nurek extra podjarany wylazłem jak dziecko. Tyle że to było z 8 lat temu teraz plecki mi posłuszeństwa odmawiają od zimna i długo to potem odchorowuję więc pozostaje tylko lato
Napisano 26 stycznia 2011 - 21:16
Tak raz w piance. Po wyjściu był hardcore. Stopy mnie piekły tak, że ustać nie mogłem. Jakbym po jakiś węglach chodził.A podlodowego próbowałeś
Napisano 28 stycznia 2011 - 17:07
Mam na imię Kuba i fotografuję od niedawna(lustrzanką tak naprawdę niecały miesiąc), kocham przyrodę i przebywanie na łonie przyrody, a zwłaszcza wędrówki pod górach.
Na razie posiadam jedynie kitowy obiektyw, ale wraz ze zdobywaniem nowych umiejętności i rozbudowywaniem szklarni na pewno parę zdjęć się tu pojawi.
Napisano 03 lutego 2011 - 00:47
Fotografia od lat jest moim hobby, ta przygoda zaczęła się od prenumeraty National Geographic. Takie podejście do reportażu i zdjęć najbardziej mi odpowiada.
Żałuję, że dopiero dziś tutaj zaglądam, mam nadzieję że dzięki temu forum złapię większego bakcyla do fotografii przyrody, na którą ostatnio tak bardzo brakuje czasu...
Na razie nie mogę się połapać w zasadach regulaminowych, min. dotyczących zdjęć i galerii... póki co idę zamieścić 3 fotki mew do odpowiedniego wątku
Napisano 03 lutego 2011 - 08:39
Pozdrawiam
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!