kurdeniewiemco, sorki, nie pomyślałem że inni też będą chcieli wiedzieć o co kaman. Suchacz to suchy skafander, SS-1 to uprawnienia do pływania w suchaczu, Koparki to w świecie nurków określenie miejsca Jaworzno Szczakowa Baza nurkowa "Orka" zalany stary kamieniołom, Cerberiusz dał linka, polecam, fajny dokument jego produkcji.
Cerberiusz, no to mamy wstępnie obgadane, czekamy tylko na ciepło, relację z Koparek czytałem wcześniej miałem nawet dorzucić swoje foty ale czasu brak, kiedyś pewnie się dołożę. Możemy uderzyć na Suwałki i okolice znam kilka ciekawych akwenów, no i oczywiście "kulka" k.Szczytna,Olsztyn, super klimatyczne b. mroczne jezioro, okupione złą sławą chyba nawet bardziej niż Hańcza, ale ma extra urok, jak lubisz adrenalinę to polecam.

Wiecie co, coraz bardziej mi się tu zaczyna podobać

, przy Was i moja prostata się coraz bardziej uwidacznia.
Co do tej butli pełnej, to niestety powinno w niej być idealnie suche powietrze, a nie inne płyny,

względnie z mieszanka z większymi zawartościami helu, tlenu, argonu, tak na prawdę po to żeby zmniejszyć zawartość procentową azotu, który jest w tej całej zabawie w nurkowanie najbardziej szkodliwy i niebezpieczny it., tym razem tak po chłopsku wytłumaczę żeby używając zwrotów, na przykład : nitrox, trimix,helioks, nie przyprawić
kurdeniewiemco o ból głowy a pozostałych nie narażać na mokrą podłogę po Jego komentarzu,
jeśli ktoś chce więcej to proszę:
http://www.nurkomani... ... echowe.htmSuche dla tego żeby podczas procesu rozprężania przy oddychaniu ( bo nie wiem czy wiecie że na początku nurkowania w butli jest ciśnienie od 200 do 300 atm najczęściej jest to 220 bar większość punktów nabija do takiej wartości), nie powstawały drobinki lodu które w efekcie końcowym powodują zamrożenie automatu co skutkuje w 90% przypadków utratą całej mieszanki oddechowej, czyli.......
oooooo, chyba się zagalopowałem,

, ale nury tak mają jak już zaczną to....., ciężko skończyć
W każdym razie, nurkowanie bardzo polecam, podstawowe szkolenie i pod wodę.